lauantai 1. syyskuuta 2012

Ruotsi - Junibacken

Voiko Junibackeniin kyllästyä? Kertokaa ihmeessä, jos jollekin on näin päässyt käymään. Tänä vuonna oli ajatuksena, että Tukholmassa käydessä olisimme jättäneet Junibackenin väliin. Ellimaikin kanssa olemme siellä käyneet jo monta kertaa ja Siisselin poikanen ei vielä siitä kummasti ymmärtäisi. Toisin kuitenkin kävi! Eräänä matkapäivistämme olimme suunnitelleet menevämme illaksi Gröna Lundiin ja niillä kulmilla kävellessämme huomasimme kuin vahingossa kävelleemme Junibackenin ovelle. No jos ihan pikaisesti, kun kerta kulmilla ollaan, ajattelimme. Ja kun meillä oli ne Tukholma-kortitkin, jolla pääsimme sisään ilmaiseksi. Menisi koko kortti hukkaan, jos ei mahdollisuutta käyttäisi :)



Junibacken ♥ on Djurgårdenin saarella, aivan Vasa-museon vieressä sijaitseva, elävä satutalo lapsille. Vaikka Junibackenin satutalo perustuukin melko pitkälti Astrid Lindgrenin kirjoihin, se ei kuitenkaan ole mikään Astrid Lindgren museo, vaan pohjoismaisen lastenkirjallisuuden talo. Satutorilla asuvat omissa taloissaan useiden lastenkirjojen sankarit aina Muumeista Katto Kassiseen. Heidän koteihinsa  ovat tervetulleita kaikki vierailijat vauvasta vaariin ja mikä parasta, kaikkea saa koskea ja kokeilla. Satutorin toiselta laidalta, Vimmerbyn asemalta, lähtee Satujuna, joka vie upealle matkalle Astrid Lindgrenin kertomuksiin. Kerta toisensa jälkeen tämä liikuttava satuseikkailu kostuttaa ainakin lapsenmielisen äidin silmäkulmat. Matka taittuu leijuvan junavaunun kyydissä alkaen Kesäkummun Marikin luota ja edeten Kissankulman kautta, Vasastanin kattojen yli, Borgan linnan ohi, aina Nangijalaan saakka. Satujunan kertomuksen voi kuunnella useilla eri kielillä mm. suomeksi. Kun junamatka on ohi, pääsee telmimään Huvikumpuun, Peppi Pitkätossun kotiin. Matkatessa ja leikkiessä tulee helposti ainakin pienimmille matkalaisille nälkä, johon apu löytyy Junibackenin suorastaan hurmaavasta ravintola Sagolekshusetista. Isompaan nälkään löytyy vaikka Katto Kassisen lihapulla-annos ja pienemmän nälän voi taltuttaa vaikka herkullisella kakkupalalla ja luomulimpparilla. Junibackenilla on myös yksi Ruotsin suurimmista lastenteatterinäyttämöistä sekä laajan lastenkirjavalikoiman tarjoava kirjakauppa.







Avoinna Junibacken on ympäri vuoden tiistaista sunnuntaihin, paitsi kesäaikaan jolloin Satujuna kulkee joka päivä. Aikaa vierailuun kannattaa varata ainakin pari tuntia, koska nähtävää ja koettavaa on nin paljon. Esimerkiksi perinteisen risteilyn lomassa ehtii hyvin käyttää lapset Junibackenilla ja vielä jää aikaa shopautellakin. Lastenrattaat on Junibackenillakin jätettävä ulos joko lukolliseen tai lukottomaan katokseen, joten pienimmille matkalaisille kannattaa mukaan ottaa jonkinsortin kantoväline. Sisäänpääsy ilman Tukholma-korttia on aikuisilta kesäaikaan ja jouluna 145Kr ja lapsilta (2-15v) 125Kr. Muina aikoina vastaavat hinnat ovat 125Kr ja 110Kr. Alle 2-vuotiaat temmeltävät Junibackenilla ilmaiseksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti