sunnuntai 2. syyskuuta 2012

Ruotsi - Gröna Lund

Kun Ellimaikki viime kesäisellä Ruotsin reissullamme pääsi ensimmäistä kertaa Gröna Lundiin, ohitti se samantien Särkänniemet ja Linnanmäet kokeneen huvipuistokävijän ranking-listalla. Kieltämättä jopa minä, uskollinen Linnanmäen kannattaja, olen alkanut ihmetellä suomalaisten huvipuistosuunnittelijoiden mielikuvituksen puutetta. Gröna Lundissa jo itse alue on aidosti viihtyisän näköinen eikä rakentamattoman/somistamattoman näköisiä alueita ole, rumista näkyviin jätetyistä rakennustyömaista puhumattakaan (jota esim. Linnanmäeltä, harmi kyllä, tänä kesänä löytyi). Laitteet on kuulemma ihan huippuja Ellimaikin mielestä, herkutteluvalikoima suorastaan sokaisee ja pelivalikoima pistää kyllä suomalaiset kilpailijat häpeämään pahemman kerran.

Siisselikin pääsi ensimmäistä kertaa karusellin kyytiin, 20Kr


Hintatasokin laitteiden osalta taitaa olla suurinpiirtein samaa tasoa suomalaisiin huvipuistoihin verrattuna. Ainoa seikka, jossa esimerkiksi Linnamäki pistää paremmaksi, on ilmainen sisäänpääsy. Gröna Lundissa sisäänpääsy maksaa yli 6-vuotiailta 95Kr, joskin Tukholma-kortilla nämäkin portit aukeavat ilmaiseksi. Koko päivän huvitteluun oikeuttava ranneke maksaa 299Kr, iltaranneke 219Kr ja kertalippu (joita laitteesta riippuen kuluu 1-3) 20Kr. Pienimmät lapset (0-3v) huvittelevat ilmaiseksi aikuisen tai vaikka rannekkeellisen sisaruksen kanssa. Valtavan suuret popcornit maksoivat muistaakseni 30Kr, Linnanmäellä en raaskinut ostaa edes pieniä. Kotimaisen hodarin hinnalla olisi Gröna Lundista ostanut hodarit koko perheelle. Tässä olisi kyllä kehittämisen paikka suomalaisille huvipuistoinsinööreille.

Pienempi pudotus ...

... ja vähän isompi pudotus.


Kuten moni muukin perheemme kestosuosikki, Gröna Lundkin sijaitsee Djurgårdenin saarella, aivan Skansenin pääsisäänkäynnin vastapäätä. Se on perustettu jo vuonna 1883 ja on Ruotsin vanhin huvipuisto. Laitteita Gröna Lundissa on 32 ja mm. huikeat 7 erilaista vuoristorataa. Kummitusjunakin tivolista löytyy, mutta oma erikoisuutensa on käveltävä kummitustalo Spökhuset, joka kieltämättä saa hurjemmankin hemmon housut tutisemaan. Ja jos ei Spökhuset vielä saa verenpainetta kohoamaan, niin Euroopan korkein vapaa pudotus (80m) Fritt Fall varmasti sen tekee. Ainakin Makkaraiselta meinasi sydän pysähtyä tuossa vempaimessa.
Otettiin tänäkin vuonna tuollaiset iltarannekkeet Ellimaikille ja Makkaraiselle, mulle ja Siisselille riitti 3 kertakuponkia ... keskityttiin Siisselin kanssa herkkuihin :) Illan lopuksi Ellimaikki totesi, että nyt loppuisi kitsastelu ja seuraavalla kerralla otettaisiin 'kunnon rannekkeet' jottei tartte juosta. Lupasin ostaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti