maanantai 13. elokuuta 2012

Ruotsi - Tom Tits Experiment

Heti ensimmäisenä päivä Tukholmassa meillä oli tarkoituksena käydä Tom Tits Experimentissä. Tom Tits on hieman Heurekan tapainen koko perheen tiedekeskus. Nähtävää ja ennenkaikkea koettavaa riittää kaikenikäisille ihan koko päiväksi. Kahdesta suuresta nelikerroksisesta talosta ja kesäisin aukiolevasta puistoalueesta löytyy optisia harhoja, tekniikan ihmeitä, myrskytuulisimulaattori, elämän ihmeitä, koko talon läpi kiertävä liukumäki ja paljon paljon muuta jännää koettavaa. Tänä vuonna Tom Titsissä oli nähtävillä myös maailmankuulu ihmisen anatomian saloihin paneutuva 'Body Worlds -näyttely'. Luonnollisesti alueelta löytyvät myös kahvila, ravintola, myymälä ja ruotsalaiseen tapaan eväshuone omien eväiden syömistä varten. Sisäänpääsymaksu aikuisilta on 189Kr ja lapsilta (3-14 vuotta) 149Kr, alle 2-vuotiaat pääsivät ilmaiseksi.

Kuva: Tom Tits Experiment
Tarkkaan ottaen Tom Tits sijaitsee reilun puolen tunnin ajomatkan päässä Södertäljessä. Kätevimmin sinne pääsee tietysti omalla autolla, kuten me teimme, mutta matka Tukholmasta Tom Titsiin taittuu myös bussilla tai paikallisjunalla. Me menimme sinne siis omalla autolla ja perille löysimme muutamaa pientä U-käännöstä vaativaa erehdystä lukuunottamatta helposti. Jos olisimme seuranneet ruskeita Tom Tits kylttejä, kuten esitteessä neuvotaan, olisimme varmasti löytäneet perille ilman U-käännöksiäkin. Sen sijaan me kuuntelimme navigaattoriamme, jota ei oltu päivitetty sitten kesän 2010 ja totesimme että ennen seuraavaa pidempää reissua rakas navigaattorimme saa sisuksiinsa ihka uuden päivityksen ... sen verran monta U-käännöstä koko reissun aikana teimme.

Lomamme ainoa enemmän sateinen päivä sattui juuri tuolle tiistaille kun vierailimme Tom Titsissä. Suurin osa alueen ihmeistä on sijoitettu sisätiloihin, joten sade ei meitä haitannut. Aloitimme kiertämisen ylimmästä eli neljännestä kerroksesta, jossa myös Body Worlds -näyttely sijaitsi. Insinööri oli nähnyt sen aiemminkin Singaporessa ja kehui sitä kovasti. Ellimaikki jaksoi innostua näyttelystä lähinnä pintapuolisesti, paitsi huoneessa, jossa oli esitelty raskauden etenemistä. Kieltämättä aika vaikuttava näyttely! Suosittelen varauksetta kaikille. Siisseli ei näyttelystä ja optisista harhoista ymmärtänyt luonnollisesti yhtään mitään, vaan keskittyi ottamaan makoisia päiväunia tasaisen puheensorinan säestämänä.Puolessa välissä kierrosta pysähdyimme syömään Tom Titsin buffet-tyyppisessä ravintolassa, jossa tarjolla oli monipuolinen ja maukas lounasbuffet. Salaattipöytä oli runsas ja pääruuaksi oli kanaa, kalaa, porsasta, paahtopaistia, lihapullia, kasviswokkia ... Parasta ehken kuitenkin oli jälkiruokapöytä; lettuja ja omena-kaurapaistosta vaniljakastikkeella. NAM! Hintaa tuolla buffetilla oli 120Kr yli 12-vuotiailta ja 70Kr 2-12-vuotiailta. Ei mielestäni kallis noin kattavaksi lounaaksi. Ruoka oli niin hyvää, ettei edes kuvia muistettu ottaa :)

Kuva: Tom Tits Experiment
Lounaan jälkeen alkoi Siisselikin jo heräillä päiväuniltaan. Näyttelyä alaspäin mennessämme tulimme vesimaailmaan, jossa oli erilaisia veteen liittyviä ihmeitä ja kummastuksia. Näistä alkoi Siisselikin jo kiinnostua ja vesisuihkun päällä kelluttelevasta pingispallosta piti suorastaan vähän innostuakin. Alakerrassa oli myös saippuakuplahuone, jossa sai tehdä erilaisia saippuakuplia mm. jättikuplan itsensä ympärille.

Alakertaan päästyämme oli sadekin sopivasti lakannut, joten lopuksi siirryttiin ulos puistoon ihmettelemään luonnonihmeitä. Maanjäristystä sai kokeilla maanjäristyssimulaattorissa ja myrskytuulta myrskysimulaattorissa. Myrskytuuli oli niin voimakas, että meinasi Ellimaikin viedä mennessään kuin Maija Poppasen.
Tom Tits Experiment on auki joka päivä 10-18. Me oltiin siellä puolenpäivän aikaan ja lähdettiin pois aavistuksen vaille kuusi ... eli lähes koko päivä saatiin kulutettua ihmeitä ällistelemällä. Ihan pienille lapsille tuolla ei varmasti ole koko päiväksi ihmeteltävää, mutta kouluikäisille ja uteliaammille aikuisillekin aikaa kannattaa varata koko päivä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti