torstai 2. elokuuta 2012

On Mikki nyt merelle lähtenyt ...

Palatessamme Tukholmasta kotiin viivähdimme pari päivää Helsingissä, koska meidän perheen Myrskyluodon Maija eli Ellimaikki piti luovuttaa s/y Vahinelle kansipojaksi. Toisin sanoen Ellimaikki oli lähdössä maanantaina Suomen Purjelaivasäätiön junnupurjehdukselle.Suomen Purjelaivasäätiö (STAF) on kohta 40 vuotta täyttävä vapaaehtoistyöhön perustuva organisaatio, jonka tehtävänä on järjestää sail training -purjehduksia erityisesti nuorisolle. Purjehduksilla alusten miehistönä toimii noin 200 merenkulun ammattilaista ja purjehduksen aktiivista harrastajaa, jotka opastavat ja kouluttavat nuoria ja aikuisia erityyppisillä purjehduksilla. Säätiön toiminnan laajennuttua on alun nuorisopurjehdusten rinnalle tullut 12-13-vuotiaille tarkoitetut junnupurjehdukset, aikuisille suunnatut Kariabian- ja seikkailupurjehdukset sekä esim. kielikylpypurjehdukset.
"Kaikille purjehduksille on yhteistä sail training: aluksella ei opetella niinkään purjehtimista, vaan purjehtimalla. Merenkulun ja purjehduksen perusteiden rinnalla tutuiksi tulevat tiimityö, toisten huomioon ottaminen paikoin epämukavissakin olosuhteissa ja kyky kantaa vastuuta."
Ellimaikki osallistuu parhaillaan siis tuollaiselle 5 päivän mittaiselle s/y Vahinella tehtävälle Helsinki-Jussarö-Kasnäs-Turku junnupurjehdukselle, jossa 12-13-vuotiaat purjehtijanalut opettelevat purjehduksen ja merenkulun perusteita. Meidän tyttöjen enokummi NooNoo on yksi urheista Purjelaivasäätiön vapaaehtoisista kippareista ja niinpä Ellimaikki saikin NooNoon vinkkaamana Joulupukilta lahjaksi upean mahdollisuuden tutustua kummillensa rakkaaseen, mutta itselleen vielä tuntemattomaan harrastukseen. NooNoo ei tosin itse uskaltautunut kippariksi Ellimaikin purjehdukselle :)Ellimaikki ei siis aiemmin ole purjehtinut, mutta STAFin järjestämillä purjehduksilla ei aiempi purjehduskokemus ole tarpeen ja niinpä Ellimaikkikin  pestautui alukselle intoa puhkuen. Purjehduksen aikana junnut osallistuvat yhdessä miehistön kanssa kaikkiin aluksen töihin, aina ohjaamisesta ruuanlaittoon. Myös yöllä on jokaisella vuorollaan ns. vahtivuoro. Vapaa-aikaakin purjehduksilla toki on ja mahdollisuuksien mukaan he pysähtyvät maihin esim. uimaan ja saunomaan. Eniten purjehdukselta Ellimaikki odotti uusia ystäviä ja jänniä kokemuksia. Liekkö tuollaiseksi jännäksi kokemukseksi laskettavissa mm. matkapahoinvointi, joka Ellimaikin eilisen puhelun mukaan oli vallannut koko aluksen alaikäisen 'miehistön' :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti