keskiviikko 15. elokuuta 2012

Ruotsi - Långholmen

Kun Silja Symphony oli rantauttanut meidät Tukholman Värtan terminaalin laituriin ja olimme saaneet sinisen tilaihmeemme ajettua ulos laivasta, alkoi tuumailu. Majoituksemme oli varattu viime kesältä tuttuun Långholmenin hotel/hostelliin. Kello oli sen verran vähän, että tiesimme olevan turhaa yrittää vielä sisäänkirjautua Långholmenille. Suhahtavan sekunnin tuumailun jälkeen oli automme nokka suunnattu jo kohti Södertäljeä ja Tom Titsiä. Suorittaisimme majoittumisen vasta illemmalla.

Pitkän päivän jälkeen olimme jo väsyneitä koko sakki ja Långholmenin sellien sängyt alkoivat kutsua meitä jokaista ihan nimellä. Långholmen on yksi Tukholman saarista ja samalla kaupunginosista.  Se sijaitsee kaupungin keskustan alueella, Södermalmin ja Kungsholmenin välissä. Kesäisin Långholmen on todella vihreä ja kaunis saari ja sen vuoksi todella suosittu kohde ulkoilulle, uimiselle ja piknikeille. Tätä ei voi olla huomaamatta auringon vähänkin pilkahtaessa pilven rakosesta, vaan samalla hetkellä alkaa välitön ihmisvirta Långholmenin suuntaa. Tämän mekin huomasimme jälleen sinne majoittuessamme. Saarella on vuonna 1874 Tukholman keskusvankilaksi rakennettu vankilarakennus, joka toimi yhtenä Ruotsin suurimmista vankiloista aina vuoteen 1975. Nykyisin entisessä, täysin kunnostetussa vankilarakennuksessa toimii viihtyisä hotelli ja hostelli sekä vankilamuseo. Sekä hotellin että hostellin huoneet ovat entisiä, hauskaan tapaan entisöityjä vankisellejä.


Majoituimme jo viime kesänä Tukholmassa ollessamme Långholmenin hostellin puolelle. Saimme hostellin viimeisen vapaana olevan huoneen, joka sijaitsi vankilamuseo-osastossa. Huone oli tilava 4 hengen huone ja suihku/WC sijaitsivat käytävällä. Kummassakaan en kertaakaan törmännyt muihin asiakkaisiin. Ainoa miinuspuoli oman WC:n puuttumisessa oli, ettei Ellimaikki yöaikaan uskaltanut mennä yksin vessaan. Käytävällä nimittäin omia juhliaan pitivät vankilamuseon vahanuket :) Tänä vuonna meillä olikin sitten 3 hengen selli hostellin puolelta, jossa oli oma WC ja suihku. Jopa TV, puhelin ja tallelokero löytyivät huoneesta. Melko hyvin varusteltu hostellihuoneeksi ja viihtyisäkin. Sängyt näissä hostellin huoneissa ovat kerrossänkyjä ja niin meidänkin sellissä. Ellimaikki kipusi iltaisin yläpetiinsä, minä ja Siisseli jäimme alapetiiin ja Insinööri otti uniaan alasängyn alta vedettävässä 'laatikkosängyssä'. Täysin passeli järjestely meidän perheelle. Siisselin rattaat jätimme suosiolla sellimme oven ulkopuolelle yöksi.
Aamupalat  saa hostellin asukkaat ostaa respasta erikseen 95Kr hintaan aikuisille ja 6-12-vuotiaille lapsille 45Kr hintaan, pienemmät lapset syövät aamupalansa ilmaiseksi. Ja tuo aamupala on yksi parhaita, joita olen 'normaaleissa' hotelleissa syönyt. Valikoima on todella kattava; pekonit, kananmunat, laaja valikoima erilaisia muroja ja myslejä, leikkeleitä, juustoja, kasviksia, hedelmiä, mehuja ... Leipäpöydässä oli joka aamu tarjolla erilaisia ihania itsepaistettuja sämpylöitä ja puuron sai tilata usean puuron valikoimasta suoraan keittiöstä eli taatusti tuoretta. Ja niin moni aamupalapöydän antimista kuin suinkin mahdollista oli luomutuotettua ♥ Siisselikin sylki omat pussipuuronsa lattialle, kun vaihtoehtona oli luomumannapuuro tuoreilla mansikoilla höystettynä :)  Aamupalan saattoi nauttia paitsia viihtyisissä sisätiloissa myös ulkona puutarhassa, valtavan omenapuun alla. Samassa tilassa toimi iltaisin viihtyisä ravintola, jota emme ehtineet testata.Henkilökunta vastaanotossa oli äärettömän ystävällistä ja avuliasta. Meiltä pääsi eräänä päivänä hukkumaan toinen sellimme avainkorteista. Kävimme sanomassa siitä vastaanottoon, jossa iloinen miesvirkailija kertoi välittömästi vaihtavansa meille uudet kortit, jottei kukaan vaan pääse meidän selliimme. Olimme todella pahoillamme hävittämästämme kortista, mutta vastaanoton virkailija oli lähinnä pahoillaan meille aiheutuneesta mielipahasta ... kortin katoaminen ei sensijaan ollut mikään ongelma. Saimme illalla palatessamme uudet kortit ja täysin ilman minkäänlaista lisämaksua.

Ellimaikki kävi kokeilemassa myös aivan hotellin edessä sijaitsevaa uimarantaa ja totesi vedenkin olevan lämpimämpää kuin kotona. Muista hostellin palveluista käytimme ainoastaan ilmaista parkkipaikkaa ja yhden yön ajan asiakaskeittiön jääkaappia. Minä en itse tuolla keittiössä koskaan käynyt, mutta insinööri kehui sitä todella hienoksi ja moderniksi. Pysäköinti todella oli sekä hotellin että hostellin asukkaille ilmaista ja se tapahtui hotellin kameravalvotulla pysäköintialueella. Asukkaille ilmainen lankaton internet meinasi unohtua, se oli meillä käytössä iltaisin kun suunniteltiin seuraavan päivän menoja.


Hostellin sijainti on alueen kauneuden vuoksi upea ja kulkuyhteyksien puolesta hyvä. Autolla sinne pääsee helposti ja julkisilla kulkupeleillä vaivattomasti. Kävelymatkaa keskustaan rantatietä pitkin kertynee arviolta n. 4km. Lähin Tunnelbana-asema on Hornstull eli 'Horotulli' kuten Ellimaikki kuuli sen lausuttavan ja sinne on n. 10 minuutin kävelymatka. Kun lähtee punaisella tunnelbana-linjalla kohti keskustaa (T14 Mörby tai T13 Ropsten) ja jättää 3 asemaa väliin niin onkin jo hetkessä Gamla Stanin asemalla. Tuolla linjalla T13 kohti Ropstenia pääsee myös Karlaplanin asemalle, josta on lyhyt kävelymatka tai bussiyhteys Junibackenille, Skansenille ja Gröna Lundiin. Tuossa samaisella Hornstullin alueella on myös useita kivoja ravintoloita, joissa ruokailla tai hakea syötävää mukaan hostellille tai vaikka piknikille.

Tähän voi vaan todeta, että tuskin oli viimeinen vankilareissu meidän perheelle. Onkä tämä nyt sellainen ns. vankilakierre?

4 kommenttia:

 1. Ja Hornstullista Fruängenin suuntaan kahden pysäkin päässä on Midsommarkransen, josta kävelee hujauksessa Mini Rodinin outletiin. :) (Hornstull - Liljeholmen - Midsommarkransen.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuinka unohdinkin noinki tärkeän asian mainita?! Onneksi on tarkkoja tovereita, jotka rientävät apuun :)

   Poista
 2. Hei, tämäpä olikin hyvä tietopaketti :D Laitan nyt tosissani harkintaan tämän paikan ja jos nyt saataisin perheen kans lähdettyä syysretkelle tuonne lahden taakse (ei ole moneen vuoteen tullut käytyä Tukholmassa vaikka se on kyllä NIIN lähellä. Ehkäpä liian lähellä).

  VastaaPoista
 3. Täytyypä kokeilla tätä hostellia seuraavalla kerralla, kiitos vinkistä! (Nyt kun olemme siis muuttaneet takaisin Suomeen).

  Mun tietääkseni Mini Rodini outlet on toistaiseksi suljettu, etsivät uusia tiloja. Toivottavasti löytyy pian!

  VastaaPoista