tiistai 21. elokuuta 2012

Ruotsi - Ihana, ihana Skansen ♥

Kauniilla Djurgårdenin saarella sijaitseva Skansen on 1891 perustettu, maailman vanhin ulkomuseo ja Tukholman eläinpuisto, josta samalla avautuu näköala koko Tukholmaan.
Skansen on sekä Tukholmalaisten perheiden että matkailijoiden suosima monipuolinen käyntikohde, jossa voi tutustua historialliseen Ruotsiin pienoiskoossa. Alueelle on siirrettynä ja uudelleen rakennettuna 150 maataloa ja muuta asuinrakennusta eri puolilta Ruotsia. Viehättävistä kortteleista löytyy lasinpuhaltajan, savenvalajan ja peltisepän verstaita, leipomo, herraskartanoita, 1700-luvulta peräisin oleva kaunis puukirkko ja markkinatori. Skansenilla voi nähdä myös kaikkia pohjoismaisia villieläimiä kuten hirven, karhun, ilveksen, suden, ahman ja hylkeen. Alueella on myös Skansen Akvariet ja lasten oma eläintarha Lill Skansen. Nälkäkään ei Skansenilla pääse yllättämään, vaikket omia eväitä mukaan olisi hoksannut tehdäkään, sillä alueella on useita toinen toistaan viihtyisämpiä ravintoloita ja viehättäviä kahviloita. Avoinna Skansen on ympäri vuoden, mutta kesän lisäksi ehdoton vuoden kohokohta on joulukuussa järjestettävät joulumarkkinat. Varmasti suosituin ja tunnetuin Skansenin tapahtumista on kuitenkin kesällä pidettävä televisioitava yhteislaulutilaisuus Allsång på Skansen.


 En meinannut itsekään uskoa kun lomamme aikana hoksasin, etten ollut koskaan eläissäni käynyt Skansenilla. Luonnollisesti tämä epäkohta Tukholma-hulluuteni hallinnoinnissa piti korjata välittömästi kuntoon. Konsultoin Tukholmassa asuvaa blogiystävääni Appelsiinimyssyn Virpiä ja hän varoitti Skansenilla kuluvan helposti koko päivän ja vaikka useammankin. Kello oli jo 10 aamulla ja me vielä vankisellissämme suunnittelemassa lähtöä eli olimme siis jo valmiiksi myöhässä.Niinpä suuntasimme Skansenia kohti. Päivä oli aurinkoinen ja lämmin, muttei varsinaisesti kuuma, juuri passeli Skansenin kiertelyyn.  Ajattelin, että emmeköhän me tehokkaina saa sen kierrettyä ennen sulkemisaikaa klo 18. Saattaisimme jopa ehtiä käydä muuallakin. Jestas, vilken idiot? Siellähän olisi mennyt vaikka koko viikko ♥


Skansenille päästyämme loimme pikaisen vilkauksen alueen karttaan ja teimme ylimalkaisen suunnitelman reitistämme. Heti ensimetreillä vastaan tuli Skansen Akvariet, johon Ellimaikin oli ehdottomasti päästävä. Nimestä huolimatta Akvariet ei ole pelkkä akvaario, kuten voisi kuvitella, vaan siellä voi tutustua mm. sumuisten sademetsien asukkeihin, krokotiileihin, käärmeisiin, hämähäkkeihin, erilaisiin apinoihin ja jopa karvattomaan pikku rotta reppanaan. Kaikkien lasten suosikki tuntui kuitenkin olevan lemuri-aitaus. Liekkö syynä Madagascar elokuvan alati veivaava kuningas Julien? Lemuriaitaus oli ainoa paikka johon ei lastenrattaiden kanssa päässyt vaan rattaat piti jättää 'ratasparkkiin'. Halutessaan lemurit näkee myös Akvarietin ulkopuoleltakin, joten sinne riippusillalle ei välttämättä tarvitse vaivautua kiipeämään nähdäkseen noita hellyttäviä pikku otuksia.

Tarkoituksenamme oli seuraavaksi suunnistaa kohti Lill Skansenia. Matkalla pysähtelimme kuitenkin ihastelemaan aivan upeita vanhoja maatiloja ja eläimiä niiden pihoilla.Tässä vaiheessa päivää tajusin, kuinka hiivatin väärässä olinkaan, kun kuvittelin että kiertää 'pyräytämme' koko Skansenin ihan pikaisesti vaan. Emme millään ehtisi kiertää kun pikkuruisen osan valtavasta alueesta. No sitä suuremmalla syyllä päätimme pikaisesti suunnata kohti Lill Skansenia, jotta ehtisimme edes sen nähdä. Viitoituksethan Skansenilla ovat kunnossa, mutta tuon lapsille suunnatun oman 'eläinpuiston' kyllä löytää äänenkin perusteella :) Ellimaikki säntäsi välittömästi alueelle sisään, koska huomasi siellä olevan meneillään jonkinlaisen 'näytelmän'. Hyvin tuntui sanat ruotsintunneilla päähän tarttuneen, koska ilmeistä päätellen Ellimaikki pysyi mainiosti kärryillä tarinassa. Eikä meidän auttanut, kuin odotella 'näytelmän' päättyvän. Sillä välin ehdimme Siisselin kanssa silmäillä piha-aitauksessa olevia kotieläimiä, joita hieman myöhemmin kävivät tytöt yhdessä rapsuttelemassakin. Sisätiloissa oli näytillä myös hieman pienempiä kotipihan eläimiä, kuten kissoja, pupuja, oravia, hiiriä ... Siisselin lyhyen elämän tähän asti suurimman kohtaamisen riemun sai ehdottomasti aikaan kirjavat kanat. Pikku turistimme roikkui kanahäkin verkkoaidassa kuin Spiderman ja kiljui riemusta kanoille korvia hivelevällä volyymillä. Tässä vaiheessa päivää koko porukalla alkoi jo olla melkoinen nälkä ja istahdimme Lill Skansenin alueella sijaitsevaan Balderslunden ravintolaan, josta ostimme täyshampaallisille ruokailijoillemme hampurilaiset. Hampurilaiset sai koota itse pihalla sijaitsevan vanhan hiiligrillin äärellä. Ja liekkö johtunut 'huutavasta' nälästä vai mistä, mutta kylläpä maistui hampurilaiset hyville.


Kello alkoi olla jo viisi ja oli pakko todeta, että päivä oli hurahtanut lähes huomaamatta ja oli pakko lähteä kävelemään alas kohti sisäänkäyntiä. Matkalla ehdimme kuitenkin vielä käydä ihastelemassa Sollidenin näyttämöä, jossa nuo suomenkin TV:stä tutut 'Allsång på Skansenin' yhteislaulut pidetään. Harmi ettemme tänä kesänä ehtineet paikan päälle aistimaan tuota ruotsalaisuuden huipentumaa. Olisimme kyllä olleet tiistaina Tukholmassa, mutta emme ehtineet/jaksaneet enää pitkän Tom Tits -päivän jälkeen lähteä laulamaan 'Stockholm i mitt hjärtaa' satojen Tukholmalaisten kanssa. Katsoimme kyllä Ellimaikin kanssa sitä haikein mielin vankisellimme TV:stä ja toki laulaa hoilottelimme mukana. Ensi kesänä emme varmasti anna tuon tapahtuman mennä ohi! Ennen ensi kesää tosin on vielä päästävä noille Skansenin joulumarkkinoille :)


Vain Måns Zelmerlöw puuttui ;)


3 kommenttia:

  1. Kivan kuuloinen reissu teillä! Skansen on kyllä yksi parhaimpia kohteita lasten kanssa Tukholmassa! Siellä on kuulemma myös kivat juhannusjuhlat jos siihen aikaan sattuu Tukholmaan risteilemään :) ja joulumarkkinat on myös kivat, jos vaan sää on edes hieman talvinen. Mennyt talvi oli niin leuto täällä, että joulutunnelmaa oli tosi vaikeaa löytää edes markkinoilta :(.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä oli ihana reissu! Mä voisin olla koko ajan reissulla Tukholmassa <3 Skansenilla en tosiaan jostain ihmeen syystä ollut aiemmin käynyt ja ihastuin heti. Aivan ihana paikka. Joulumarkkinoille on siis ihan pakko päästä, tuodaan vaikka tullessamme sitä lunta täältä Kuopiosta ;) Ja juhannus Skansenilla ... hmm ... laitetaan kalenteriin :)

      Poista