tiistai 13. marraskuuta 2012

Selkä edellä puuhun vai kasvot edellä ... vankilaan?

Viime syksynä näihin aikoihin vertailin kuumeisesti erilaisia lastenrattaita, turvakaukaloita ja muuta välttämätöntä tilpehööriä, jota pienen lapsen kanssa elo edellyttää. Lastenrattaat olivat edelleen pääsääntöisesti moottoroimattomia ja 3-4 renkaalla varustettuja eikä turvakaukalotkaan olleet järin muuttuneet sitten Ellimaikin syntymän. Kaukaloiden lisukkeeksi oli kuitenkin tulleet erilaiset telakointiasemat, joihin perehtyminen olikin sitten oma lukunsa. Pitkällisen vatuloinnin jälkeen päädyimme hankkimaan Maxi Cosin Pebble turvakaukalon lisävarusteenaan samaisen merkin Familyfix -telakka. Sen lisäksi, että tuo Familyfix osasi lähes puhua (merkkivalot ja äänet oikein asennuksen takaamiseksi) siihen saisi kiinnitettyä myös seuraavan vaiheen Pearl turvaistuimen. Varsin näppärää, ajattelin.

No muutama viikko sitten tuli ensilumi, pakkaset ja toppahaalarit. Samassa rytäkässä meidän kunniakkaasti palvellut turvakaukalo otti ja kutistui kokoa pienemmäksi. Siisselin lisääntyneellä vaatetuksella saattoi toki olla oma osuutensa kutistumiseen ;) Joka tapauksessa meille tuli akuutti tarve hankkiä seuraavan vaiheen turvaistuin pienelle matkaajallemme. Siitä se vatulointi sitten taas alkoi. Kuvittelin, että olin helpottanut tätä valintaa viime syksynä valitsemalla tuon Maxi Cosin Familyfix-telakan. No totuushan oli, että siihen sopiva seuraavan vaiheen istuin oli mahdollista asentaa ainoastaan kasvot menosuuntaan päin ja sellaisen turvaistuimen hankkijat laitetaan Suomessa vankilaan omalle osastolleen, sinne neuvolan kasvatusohjeita vastustavien vanhempien sekaan. Lasta ei kuulemma missään tapauksessa saisi kuljettaa kasvot menosuuntaan päin Suomen rajojen sisäpuolella. Mikäli kuitenkin matkustat esimerkiksi keski-eurooppaan niin rajaylityksen yhteydessä passintarkastuksen lisäksi tulee turvaistuimet vaihtaa suositusten mukaan kasvot menosuuntaan. Perin juurin mystistä. Eikös autot kulje neljällä pyörällä ja pääsääntöisesti eteenpäin joka maassa?! Ekä lasten anatomiassakaan taida suurempia eroja maantieteellisesti olla.

Jo vot sanon ma! Paniikin sekaiset tuntemukset alkoivat jälleen ottaa vallan ja ajattelin, että meidän perhe julistetaan ulkonaliikkumiskieltoon ellemme pikaisesti löytäisi lakien ja asetusten mukaista jakkerpallia autoomme. Internet ei juurikaan tuonut helpotusta asiaan, pikemminkin sieltä löytyi näpsäkkä valikoima erilaisia turvaistuimien uutuusmalleja palkeilla, turvatyynyillä ja muilla välttämättömillä varusteilla. Lukaisin pikaisesti Salaseuran mammojen kokemukset erilaisista turvaistuimista, pakkasin insinöörin ja Siisselin autoon ja suuntasimme Lastentarvikkeeseen testailemaan erilaisia turvaistuimia. Olin ajatellut testata mahdollisimman suuren valikoiman istuimia Lastentarvikkeessa ja tilata tuolin sitten reilusti halvemmalla ulkomailta (ilkeä ja pihi ihminen kun olen). Ystävällinen myyjä-täti esitteli pahaa aavistamatta meille erilaisia malleja ja kertoi palkki-istuimien olevan s****nasta. Totta tai ei, niin valikoiman pienentämiseksi päätimme unohtaa moiset jakkarat. Usean istuimen esittelyn jälkeen, kysyin vielä myyjältä telakkaamme sopivaa Maxi Cosin Pearl-istuinta. Kyseisestä istuimesta löytyi ainoastaan punainen mallikappale ja sen saisi kuulemma halvemmalla, koska väri pistuisi valikoimasta. Mutta tätä istuinta hän ei missään tapauksessa voisi suositella, koska siinä lapsi joutuisi matkustamaan kasvot menosuuntaan päin. Kysyimme kuitenkin vielä istuimen hintaa ja aavistuksen vastahakoisesti myyjä kertoi voivansa antaa istuimesta reilun 30% alennuksen. Ennalta sovituin 'käsimerkein' viestitin insinöörille istuimen olevan ulkomaisiakin verkkokauppoja halvempi. Insinööri puolestaan viittoi minulle pystyvänsä sopeutumaan istuimen punaiseen väriin suunnitellun mustan sijaan. Vankilaa tai ei, niin päätimme ostaa tuon lähes kielletyn istuimen pienelle matkaajallemme.

Siisseli on nyt pari viikkoa matkustanut iloisin mielin uudessa jakkarassaan ja vaikuttaa silminnähden tyytyväiseltä valintaamme. Eikä meistäkään insinöörin kanssa kumpikaan ole vielä joutunut sinne niskuroivien vanhempien vankilaosastolle.

 1 kommentti:

  1. meiltäkin löytyy maxi cosi, tosin priori -08. hyi meitä, se pitäisi varmaan heittää jos roskiin sensijan että aateltiin sen palvelevan vielä puolitoista vuotta tms jotta V on valmis vyöistuimeen..

    VastaaPoista